CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Sanatate

FlaVitaMin: taurina, ceai verde si bioflavonoide


Primele preparate care au capacitatea de a asigura acest efect asupra organismului - de valorificare maxima a asimilarii substanţelor minerale, oligoelementelor şi mai ales vitaminelor în cursul metabolismuluisunt cele din familia de produse FlaVitamin!


Ele conţin taurină, substanţe active din ceai verde si bioflavonoide (pe langa vitaminele sau mineralele specifice produsului).


  • TAURINA

Ce este taurina?

Taurina este un aminoacid cu proprietăţi antioxidante. Asemănător insulinei, facilitează pătrunderea glucozei în celule, contribuind astfel la creşterea performanţei fizice şi intelectuale. Poate contribui la asigurarea funcţionării optime a ţesutului cardiac. Taurina este un aminoacid cu conţinut în sulf care apare şi în organism (aminoacizii sunt elementele structurale ale proteinelor), cele mai mari concentraţii existând la nivelul creierului şi sistemului nervos.  Organismul uman conţine 1 gram taurină pe kilogram corp. După glutamină, taurina este al doilea aminoacid răspândit la nivelul ţesutului muscular.  

Care sunt sursele de taurină?

Principala sursă de taurină o reprezintă fructele de mare (scoici, raci) şi peştele. Alte surse sunt carnea în general, ouale şi laptele de mamă. Din punctul de vedere al abundenţei, taurina este al doilea aminoacid din compoziţia laptelui matern.

Care este rolul taurinei?

Taurina funcţionează ca şi transmiţător de energie şi detoxificant. Stabilizează membranele celulare şi reglează concentraţia calciului. Intervine prin diferite mecanisme în menţinerea performanţei şi păstrarea sănătăţii organismului, ca de exemplu: reglează nivelul lichidelor din celula musculară, contribuie la transportul substanţelor minerale, influenţează nivelul insulinei şi adrenalinei, reglează metabolismul, arderea grăsimilor, acţionează asupra sistemului imunitar, nivelului de colesterol, intervine în formarea spermei şi a bilei. Prezenţa taurinei este indispensabilă dezvoltării optime a sistemului nervos. Nivelele scăzute de taurină din organism determină apariţia diverselor tulburări, printre care afecţiuni ale ţesutului cardiac, anomalii în dezvoltarea retinei, tulburări de creştere. Taurina reprezintă 50% din totalul aminoacizilor liberi de la nivel cardiac.  Are efect pozitiv asupra muşchiului cardiac, respectiv conform rezultatelor mai multor cercetări s-a dovedit că prezintă şi efect hipotensiv.  Taurina intervine în reglarea nivelului de calciu intracelular.

Concentraţia adecvată de taurină din organism asigură scăderea considerabilă a riscului de ateroscleroză la nivel cardiac. Aportul de taurină este util în stări de stres, consum extrem de energie, în munca intelectuală şi în diabet.

Rezultate ale cercetărilor 

Conform unui studiu, capacitatea taurinei de a stimula pătrunderea intracelulară a glucozei este de 50% din cea a insulinei. Un alt studiu comparativ între acţiunile taurinei şi a insulinei a arătat că taurina stimulează absorbţia aminoacidului prolină.  În mod surprinzător, combinaţia insulină-taurină nu a prezentat efecte superioare componentelor individuale în parte. Asemănător glutaminei, taurina este considerată esenţială pentru menţinerea bunei funcţionări a organismului.  Cu toate că, în condiţii normale, organismul nostru poate sintetiza anumite cantităţi de taurină, deficitul acestui aminoacid duce la tulburări funcţionale ale unor ţesuturi.


  • CEAIUL VERDE

Datorită proprietăţilor antioxidante, ceaiul verde joacă rol în protecţia împotriva radicalilor liberi. Contribuie la menţinerea funcţionării optime a inimii şi sistemului circulator. Ceaiul verde are efect stimulant.

Stimulează:

  • capacitatea intelectuală,
  • asocierile în gândire,
  • capacitatea de atenţie şi concentrare.
Scade:
  • senzaţia de oboseală.

Absorbţia substanţei stimulante din compoziţia ceaiului verde (cafeina) este uniformă şi are loc mai lent. Creşte performanţa musculară.


Prezenţa flavonoidelor, datorită efectului puternic antioxidant exercitat, este indispensabilă asimilării tuturor substanţelor minerale, oligoelementelor şi mai ales vitaminelor, în scopul valorificării maxime a acestor compuşi în cursul metabolismului. Consumul regulat al flavonoidelor contribuie la păstrarea sănătăţii!

Citeste si articolul: Despre imbatranire si efectul reintineritor al flavonoidelor.

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.