CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Articolul saptamanii

Ce trebuie să ştim despre o flora bacteriana sanatoasa


In conditiile in care substantele nutritive din alimentatie nu pot fi valorificate corespunzator atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ, chiar si un regim alimentar sanatos poate fi de prisos. In acest scop, buna functionare a stomacului si tractului digestiv sunt cerinte esentiale.


Ecosistemul format din bacteriile prezente in tractul digestiv sanatos sunt cunoscute sub denumirea de flora bacteriana, aceasta fiind alcatuita din peste 400 tulpini bacteriene diferite.
  • Flora bacteriana a sugarilor hraniti cu lapte de mama contine bacterii benefice in proportie de 95-98%.
  • Flora bacteriana a adultilor cu regim alimentar mixt inregistreaza o scadere dramatica in numarul acestor bacterii, proportia lor fiind de doar 10-15%.
Cea mai mare parte a intestinului subtire este sterila, bacteriile putand fi observate abia la capatul acestuia, in imediata vecinatate a colonului. 

Flora bacteriana sanatoasa este formata in principal din speciile de Lactobacilus si Bifidobacterium pe langa numeroase alte specii bacteriene. Abundenta acestor bacterii joaca un rol important in impiedicarea multiplicarii bacteriilor patogene si a formarii substantelor nocive, precum si in prevenirea bolilor infectioase si alergice. 

Importanta microflorei intestinale in formarea sistemului imunitar, mentinerea structurii intestinale normale si in obtinerea unui raspuns imunologic optim, este covarsitoare. 

70% din substantele cu rol imunologic se formeaza la nivelul tractului digestiv! Sarcina acestora consta:
  • in impiedicarea inmultirii bacteriilor patogene, parazitilor intestinali si a ciupercilor, precum si in facilitarea digestiei
  • maresc absorbtia nutrientilor
  • sintetizeaza vitaminele din complexul B si acidul folic
  • au rol in metabolizarea lactozei
  • faciliteaza peristaltismul intestinal
  • maresc capacitatea de reactie a sistemului imunitar
  • scad efectele secundare provocate de antibiotice.
Perturbarea echilibrului acestor bacterii poate fi sursa a numeroase tulburari, deoarece multiplicarea bacteriilor patogene si a ciupercilor (ex. cele din genul Candida) duce la diverse disfunctii sau chiar afectarea unor organe.

Inamicii florei bacteriene sunt: fumatul, consumul de alcool, stresul, factorii de mediu, alimentatia necorespunzatoare, tratamentul cu antibiotice, chemoterapia, radioterapia, alte terapii medicamentoase, apa clorinata, consumarea carnii provenite de la animalele din crescatorii, maladiile inflamatorii ale tractului digestiv, constipatia, diareea.

Tulburarile cauzate de factorii de mai sus pot fi usor tratate prin aportul de probiotice. Probioticele sunt bacteriile vii din tractul digestiv al omului, care au efect benefic asupra sanatatii organismului-gazda. Probioticele sunt alcatuite in mare parte din bacterii lactice si bifidobacterii.

Produse in legatura cu articolul: Biosa Flora.

Biosa Flora contine extracte de plante medicinale si fructe imbogatite cu culturi de bacterii lactice si flavonoide. Produsul contine un amestec special de bacterii benefice, iar antioxidantii din compozitie au rolul de a stimula capacitatea de aparare a organismului. Aceste bacterii benefice actioneaza direct asupra mucoasei intestinale, putand fi valorificate de la acel nivel.

Datorita pH-ului scazut (3,5) al produsului, bacteriile se afla in stare inactiva, multiplicarea lor avand loc doar din momentul ajungerii in organism. Prin intermediul procesului de digestie, duc la formarea acidului lactic, care are rol de reglare a pH-ului de la nivelul tractului digestiv si de impiedicare a multiplicarii bacteriilor patogene.

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.