CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Articole » Spiritualitate universala

Spiritul liber

1. Spiritul liber este precum vantul: se strecoară pretutindeni. El poate fi oprit sa intre intr-un loc, dar nu poate fi impiedicat sa ajunga acolo unde inima ii cere.

2. Spiritul liber e precum apa: bland prin prezenta, destoinic prin rabdare, puternic prin forţa interioară, tacut in marea-i trecere.

3. Spiritul liber este precum gandul: nu sta o clipă locului. Pentru el miscarea inseamna viata, iar viata – esenta progresului: sa ajungi de unde esti acolo unde trebuie sa fii.

4.

Spiritul liber este statornic in marea-i decizie precum muntele in taina proprie-i maretii: te poti baza pe sprijinul sau la orice pas, dar nu-l poti lua cu tine decat in amintire.


5. Spiritul liber este precum orice copac rodnic: iti daruieste la fel fructele sale, indiferent daca esti un sfant sau un talhar. La fel face umbra si la fel infloreste, fie ca lumea este in vreme de razboi sau de pace.

6. Spiritul liber este precum timpul: trebuie sa pretuiesti fiecare clipa petrecuta cu el pentru ca fiecare clipa este deopotriva intensa şi valoroasa. El trece cu fiecare graunte din clepsidra gandului şi nu mai revine niciodata acolo. Altfel n-ar mai fi spirit liber.

7. Spiritul liber este precum anotimpurile: te poti bucura de prezenta si roadele lor, insa nu le poti nici chema, nici alunga; dar mai ales nu le poti opri trecerea peste sufletul lumii atunci cand glasul timpului se face din nou auzit.

8. Spiritul liber este precum o femeie frumoasa: ademeneste toate sufletele, dar nu se daruieste decat celui ce-si pune viata la picioarele ei.

9. Spiritul liber este precum sabia: chemarea sa este sa lupte, nu sa rugineasca in teaca.

10. Spiritul liber este ca o corabie: nu poate fi tinuta in port, menirea ei este sa strabata mari si sa unească lumi.

11. Spiritul liber este ca orice suflet de copil: nu stie sa urasca, dar stie sa ierte. Nu se teme sa planga si poate sa rada din toata inima. Se rusineaza de greselile proprii, dar niciodata de prietenul sau. Regreta amintirile si isi doreste viitorul. Se bucura de fiecare clipa, dar nu detesta trecutul. Viseaza mult si iubeste si mai mult.

12. Spiritul liber este precum lama plugului: chiar daca nu imediat, de pe urma trecerii lui prin lume, mai devreme sau mai tarziu, vor rasari roadele unei noi recolte.

13. Spiritul liber este ca orice prunc: se naste fara a se ingrijora ca pe lume sunt unii care nu-l doresc.

14. Spiritul liber este asemeni florilor campului: deschide ochii si zambeste larg soarelui in fiecare dimineata, fara a se teme ca cineva ii va rapi la pranz zambetul, iar spre seara puterea de a mai privi.

15. Spiritul liber este precum stelele cerului: lumineaza calea corabierului numai atunci cand soarele sperantelor acestuia a cazut in orizontul pustiirii de sine.

16. Spiritul liber este precum ziua si noaptea: face ca raul si binele sa se succeada dupa masura lor eterna, pentru ca el sa ramana dincolo de acestea, insa mereu aproape de ambele.

17. Spiritul liber iubeste schimbarea: el insusi se schimba cu fiecare anotimp si se reannoieste cu fiecare suflet re-nascut.

18. Spiritul liber este precum norii: daruieste din seva sufetului sau de fiecare data cand arsita vietii apasa greu peste desertaciunea lumii.

19. Spiritul liber este asemeni vulturului: desi isi poarta zborul in boltile cerului, privirea lui nu scapa nici o clipa din viata pamantului.

20. Spiritul liber nu are o casa a lui, pentru ca totdeauna cand a dorit s-au gasit pelerini ai destinului care sa-l gazduiasca in inima lor.

21. Spiritul liber nu are un nume al lui, insa istoria sa sta scrisa pe toate statuile lumii.

22. Spiritul liber nu se grabeste niciodata, caci timpul este fratele sau cel mai bun.

23. Spiritul liber nu traieste printre oameni, dar poti vedea icoana lui in ochii fiecarui copil de indată ce vine pe lume.

24. Spiritul liber se ascunde privirilor celor ce cauta sa-l vada, dar se daruieste bucuros celor ce decid sa-l urmeze.

25. Spiritul liber nu vorbeste limba oamenilor, dar exista oameni care i-au deprins graiul, iar prefacerile lor in aceasta lume sunt cea mai buna dovada.

26. Spiritul liber nu vrea comorile lumii, dar lumea s-a razboit mereu pentru comorile sale.

27. Spiritul liber trece din cand in cand pe la poarta sufletului tuturor, fara sa se anunte, dar nu zaboveste decat acolo unde gaseste candela aprinsa si usa deschisa in asteptare.

28. Spiritul liber se joaca mereu pe pajisti cu copiii, si vitele, si florile campului, dar niciodata nu vine la banchetele lumii.

29. Spiritul liber indrageste mai mult un suflet ranit decat o inima vesela, pentru ca primul este mai aproape de libertatea sa.

30. Spiritul liber nu munceste niciodata, pentru ca insesi existenta sa este cea mai deplina munca a universului.

31. Spiritul liber cugeta mai mult prin sufletul ierbii si ochii pruncilor, decat prin mintea oamenilor si scolile lumii.

32. Spiritul liber iubeste mai mult prin valurile marii si zborul gazelor, decat prin inima omului si dragostea lumii.

33. Spiritul liber crede mai mult prin suflul vantului si pacea muntilor, decat prin templele oamenilor si riturile lumii.

34. Spiritul liber nu cauta zei in aceasta lume pentru ca el insusi este trimisul lor si nici nu le ridica temple, pentru ca zeii l-au facut singurul lor templu.

35. Spiritul liber nu se intristeaza niciodata, pentru ca bucuria lui este lumina lumii.

36. Spiritul liber nu face daruri şi nici milostenie, dar totdeauna dupa dreptate fapta rasplateste.

37. Spiriul liber nu are nici un moment de ragaz, atata timp cat sufletul lumii este inca in leaganul sau.

38. Spiritul liber indrageste ziua, dar intelege ca ea urmeaza de fiecare data noptii; de aceea el adora noaptea.

39. Spiritul liber iubeste lucrul bine facut, dar stie ca nu e bine facut decat un lucru care a fost mai intai gresit. De aceea indrageste greseala si pe cel ce greseste, caci acesta, prin libertatea lui, scurteaza altora calea suferintei spre fericirea lor.

40. Spiritul liber iubeste si sufera la fel ca toti oamenii, numai ca din iubirea lui se naste zborul fluturilor, iar din propria suferinta realizarile lumii.

41. Spiritului liber nu-i plac drumurile drepte si nici credintele unice, fiindca nici o haina nu se tese intr-un singur fir si nici o simfonie nu s-a scris cu o singura nota.

42. Spiritul liber rodeste pentru foamea intregii lumi, dar infloreste numai pentru dorul celor ce pot sa vada.

43. Spiritul liber nu are frati, dar el insusi este fratele tuturor celor nascuti; asteapta numai ca ei sa se trezeasca.

44. Spiritul liber zboara in inaltul cerului, dar urmele pasilor sai raman in prefacerile pamantului.


Sursa: AZIR, Spiritul Liber

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.