CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Sfaturi naturiste » Atentionari

Adevarul despre balsamul de rufe


Prosoape catifelate, haine pufoase si materiale sintetice care nu se electrizeaza. Ce ar putea sa nu-ti placa? Poate iritatiile provocate pielii, hainele cu grad crescut de inflamabilitate sau poluarea mediului. Dincolo de reclamele cu jucarii de plus si copii fericiti exista si o parte intunecata a balsamurilor de rufe.


Parfumul toxic


Dupa folosirea unui detergent deja plin de chimicale ni s-a intiparit adanc in minte ca trebuie sa folosim neaparat si un balsam. Acesta e conceput astfel incat sa ramana cat mai mult in fibra textila, astfel ca absorbtia chimicalelor in piele e favorizata pe o perioada mai lunga de timp.

"Unele dintre ingredientele unui balsam pot actiona ca iritanti, iar altele, ca alergeni, in cazul persoanelor cu pielea sensibila.

Cele mai periculoase ingrediente pentru piele sunt de departe parfumurile, mai cu seama cele obtinute prin sinteza", spune Monica Agapie-Florea, medic dermatolog clinica Bioderm.

Lista neagra a chimicalelor

Pe  lista cu ingredientele unui balsam obisnuit se regasesc surfactanti cationici, substante chimice iritante, toxice si alergene, benzisothiazolinon, parfum, benzil benzoat, citronellol, hexil cinnamal, butilfenil metilpropional, linalool, limonen, care poate fi natural doar daca se precizeaza ca provine din planta, insa in general se foloseste cel sinetic, fiind mult mai ieftin.

Dintre aceste ingrediente, nici unul nu este inofensiv, toate fiind de risc mediu. Exceptie face parfumul, cu un grad ridicat de risc, pentru ca include sute de chimicale nementionate pe eticheta.

Parfumurile sintetice sunt foarte intense la balsamurile conventionale. Prin mirosul puternic emanat, parfumurile sunt neurotoxice si se absorb in piele. Analizati lista de ingrediente a unui balsam si veti vedea ca, desi pe eticheta scrie 'flori de iasomie', pe spate, cu litere marunte, veti realiza ca produsul nu a vazut niciodata vreun strop de iasomie.
 
Haine inflamabile

Studii au aratat ca balsamurile fac hainele mult mai inflamabile. Surfactantii folositi in fabricarea balsamurilor raman in fibre, separandu-le printr-un proces asemanator modului in care se resping magnetii cu polii la fel. Vulnerabile in fata focului sunt in mod deosebit sunt tesaturile pufoase, din bumbac sau din lana.

Otetul, alternativa eco la balsam

National Geographic's Green Guide recomanda, ca alternativa la balsamul de rufe, adaugarea unui sfert de ceasca de otet alb amestecat cu cateva picaturi de uleiuri esentiale la ciclul de spalare. De asemenea, puteti introduce intre rufele din dulap un servet gros din hartie sau panza, pe care sa aplicati 8-10 picaturi de ulei esential.


Sursa: http://bestbigdeal.com/rss/index.php/adevarul-despre-balsamul-de-rufecomentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.
Comentarii:
1. Anonymous la 24.07.2015 23:06:24
Alternative naturale pentru balsamul de rufe, pe care le poti prepara la tine acasa: http://timpulfemeilor.ro/blog/balsamul-de-rufe-unul-dintre-cele-mai-toxice-produse-din-casa-ta-prepara-singura-un-substitut-natural/