CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Terapii » Fitoterapia

Fitoterapie si Alopatie – diferente semnificative

Astăzi se asistă la o adevărată luptă între medicina alopată şi  fitoterapie (terapia cu plante). Medicina alopată (sau cel puţin o mare parte a reprezentanţior ei) sfidează atât terapiile naturale, cât şi pe practicanţii lor, fie că aceştia sunt medici sau au altă specialitate, dar care practică fitoterapia cu un succes real. De multe ori fitoterapia caută să folosească insuccesele medicinii alopate în favoarea sa ca argumente ale eficienţei.

  • Termenul de medicină alopată defineşte ştiinţa care se ocupă cu studiul maladiilor şi tratamentul lor. Ea este practicată numai de persoane abilitate să exercite medicina, pe baza diplomei de medic.

  • Termenul de medicină naturală defineşte acele practici medicale legate strâns de natură, în care nu medicamentele sunt recomandate în tratamentul bolilor umane, ci factorii naturali ( aerul, apa, soarele, plantele, alimentele naturale, mişcarea etc. ). Ea este practicată atât de medici cât şi de persoane care nu au absolvit o facultate de medicină, denumiţi terapeuţi.
Pacienţii aşteaptă cu nerăbdare reconcilierea dintre practicanţii fitoterapiei şi practicanţii medicinei alopate. Unele semne încurajatoare au apărut când problemelor medicinei naturale li s-a acordat importanţa cuvenită prin crearea şi înfiinţarea Asociaţiei Naţionale de Terapii Complementare (A.N.A.T.E.C.O.R.).


Fitoterapia – utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic, prin stimularea mijloacelor naturale, fiziologice de vindecare ale organismului – are o vechime de mii de ani si o eficienta certa care a trecut cu succes proba timpului. Fitoterapia completează ansamblul de metode curative şi preventive ale medicinei alopate.
 […]În 1948  când s-a înfiinţat  Organizaţia Mondială  a Sănătăţii (O.M.S.) ca agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.), se raporta că 80 % din populaţia globului recurge la metode naturale ca prim ajutor sau tratament în caz de îmbolnăviri. Aceasta pentru că se considera că multe dintre medicamentele chimice sunt nocive, prin efectele secundare nedorite de cauză toxică sau alergică, pentru că substanţele de sinteză se comportă ca un corp străin introdus în organism.”  (Dr. Ing. Virginia Faur, Curs de fitoterapie, 2008)

In ultimele decenii s-a urmarit formarea unei imagini – de cele mai multe ori falsa – ca fitoterapia este o metoda complementara alopatiei. In realitate, exista destule situatii in patologie cand alopatia este complementara fitoterapiei: asa este cazul hipertensiunii arteriale stadiul I care raspunde foarte bine la remediile fitoterapice si numai crizele de hipertensiune arteriala trebuie tratate cu medicamente chimice; la fel, litiaza urinara (pana in 5 minute) poate fi dizolvata prin fitoterapie, dar colica renala trebuie tratata alopat; alergiile cutanate raspund bine la fitoterapie, dar un edem angioneurotic in puseu trebuie tratat alopat.

Fitoterapia are cel putin doua indicatii de electie:

  • cazurile care nu tolereaza medicatia alopata atunci cand poate fi inlocuita cu remedii naturale identice ca efect;
  • cazurile care raspund la fitoterapie la fel de bine ca si medicatia alopata si cand, de fapt, este preferabil sa evitam medicamentele chimice pentru a evita reactiile adverse.

In fitoterapie se folosesc plantele sub forma integrala sau de extracte totale (infuzii, macerate, decocturi, tincturi) spre deosebire de medicina alopata care recomanda doar anumite substante extrase din plante sau sintetizate chimic – substante active pure. Principiile din plante constituie un complex biologic organizat, activ pe baza unor actiuni sinergice, care sunt analoge sau compatibile cu sistemele vii si la care organismul nostru este mai bine adaptat decat la alimentele semi-sintetice sau medicamentele obtinute in laboratoare.

Este de dorit utilizarea plantelor ca atare sau a unor extracte naturale care sa contina integral complexul de substante active. Cel mai bine ajutam corpul sa-si gaseasca propriile cai de vindecare firesti, care sunt de altfel si cele mai eficiente. Nu trebuie sa intervenim in mod artificial, fortand anumite mecanisme deoarece aceasta suprima manifestarea simptomelor unei boli si poate crea dezechilibre si mai mari in alta parte.

Spre deosebire de medicamente, care actioneaza strict asupra corpului fizic, plantele influenteaza atat corpul cat si structurile energetice, emotionale si mentale ale fiintei. De aceea, medicina naturala este considerata holistica, ea adresandu-se omului ca intreg si si nu doar unei parti sau unui organ separat, cum este abordarea in cazul medicinei alopate.

In medicina alopata, elementul esential in tratament este medicamentul care lupta cu boala si cu simptomele ei. Corpul nu este inclus ca factor al tratamentului decat in ultima instanta. El nu participa la tratament ci suporta actiunea medicamentului.

Fitoterapia este lipsita de efecte adverse, desigur daca se respecta dozele adecvate. Medicamentele de sinteza au adesea o lista mai lunga de reactii secundare nedorite decat de indicatii terapeutice. Este de dorit ca initierea terapiei sa se faca cu plante medicinale si doar daca nu se constata efectul dorit sa se recurga la medicatia clasica de sinteza.

Fitoterapia constituie tratamentul de prima intentie in urmatoarele afectiuni:

  •  alergiile, astmul bronsic, unele afectiuni virale, infectiile cronice microbiene
  •  reumatismul (unele forme), bolile de piele
  •  starile de stres si epuizare, insomnia, nevrozele, bolile psihosomatice
  •  carentele in anumite vitamine si minerale
  •  intoxicatiile cronice, hipercolesterolemia, obezitatea
  •  ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliara, enterocolita, colonul iritabil, parazitozele, constipatia.

Este important de stiut ca efectele plantelor se instaleaza in timp si necesita o administrare prelungita – de la 2-3 saptamani la cateva luni, in functie de gravitatea si vechimea bolii, reactivitatea organismului si perseverenta bolnavului in a urma tratamentul. In cazul bolilor grave tratamentul poate dura si 2-3 ani, urmand o schema terapeutica indicata de medic. Fitoterapia cere din partea pacientului consecventa si rabdare, dar ofera in schimb posibilitatea eliminarii complete a unor dezechilibre si boli, revenind la un mod de viata natural si curat.

sursa: www.naturashop.ro

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.