CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Terapii » Terapia prin ras

Rasul - un excelent remediu natural


„Ţinānd seama că majoritatea oamenilor īşi sapă groapa cu dinţii proprii, putem spune că fiecare hohot de rās īntārzie momentul īn care groapa e pregătită.“ Dr. Henri Rubinstein

Vechea vorbă a īnţelepciunii populare, conform căreia „Rāsul este sănătate curată!“ pare greu de crezut şi imposibil de verificat. Cu toate acestea, nişte cercetători „īncăpăţānaţi“ au demonstrat că această emoţie declanşează uluitoare modificări fiziologice pozitive.


Este aşadar adevărat, rāsul constituie un miraculos mijloc terapeutic! Sănătos, natural şi gratuit, el nu prezintă nici contraindicaţii, nici efecte secundare nedorite. Īn 1928, James Walsh, un medic american, afirma: „Sănătatea unui individ este direct legată de cāt umor are şi de cāt de mult rāde el.“ Astăzi, tot mai mulţi medici recomand㠄cure de rās“ pentru a ameliora anumite stări patologice.

Īn această privinţă, medicul Henri Rubinstein afirma: „Fără ca medicii să neglijeze ansamblul ştiinţei lor şi nici Farmacopeea (căci medicina este un lucru serios), ei pot să recomande un produs care nu se ronţăie şi nu se injectează, are o piaţă foarte bună şi este foarte eficace şi perfect inofensiv, rāsul. Chiar dacă rāsul nu se prescrie, medicul trebuie să ştie să-şi facă pacienţii să să surādă şi să rādă īn hohote, să-i ajute să-şi regăsească atitudinea optimistă şi să-i īncurajeze să se destindă rāzānd, fie că aceasta se face printr-un exerciţiu direcţionat īn acest scop, prin lectură de texte umoristice sau prin vizionarea de spectacole.“

Dealtfel, Rubinstein a propus un program de tratament prin rās, programul „Gélos“, care după părerea lui „aduce cu sine o īmbunătăţire a stării generale, o senzaţie de bunăstare, o atitudine mai destinsă, o mărire a capacităţii de a face faţă stresului, o diminuare a anxietăţii, a nervozităţii şi a ideilor depresive. Acest program este īn mod egal util īn tratamentul hipertensiunii arteriale, al insomniilor, al cefaleelor, al epuizării şi lipsei de vitalitate şi al ansamblului manifestărilor maladive ale funcţiilor digestive.“

Nevoia de a rāde este „īnscris㓠īn nivelurile cele mai profunde ale structurii noastre genetice. Aceasta este atāt de adevărat īncāt, īn ciuda unei anumite abordări rigide din partea dogmaticilor moralei iudeo-creştine, ea n-a putut fi niciodată reprimată.

Băştinaşii populaţiilor numite „primitive“ de către noi, īntr-un mod abuziv şi īn necunoştinţă de cauză, cunosc şi folosesc – īntr-un mod simplu şi intuitiv – pānă īn ziua de azi, binefacerile rāsului, căci ei nu pierd nici o ocazie de a-şi manifesta, zgomotos şi cāt se poate de firesc, veselia. Chiar mai mult, la indienii din America de Nord, clovnii-şamani aveau funcţia de a provoca rāsul pacienţilor, cu scopul de a īndepărta spiritele rele responsabile de īmbolnăvire.

Īn Japonia, unele īntreprinderi pun la dispoziţia salariaţilor lor o sală specială, īn care tronează portretul patronului. Astfel, orice angajat care simte nevoia poate să meargă acolo să se defuleze, rāzānd şi bătāndu-şi joc de patron prin intermediul prezenţei sale simbolice din ramă, īntorcāndu-se apoi „răcorit“ la postul său.

Pentru a ieşi din cercul vicios al bolii, au fost propuse cele mai diverse soluţii: psihoterapie, psihanaliză, tratament medicamentos, tehnici de relaxare, terapii manuale… Īnsă, după Rubinstein: „Spre deosebire de aceste tehnici, rāsul nu este un simplu medicament din trusa medicului. Este, dimpotrivă, un fenomen uman care joacă un rol crucial īn manifestările musculare, respiratorii, nervoase şi psihice ale individului.“

Să vedem acum de ce şi cum intervine atāt de mult rāsul īn menţinerea funcţiilor noastre celor mai vitale.

De fapt, acţiunea terapeutică a rāsului se explică prin influenţa sa mecanică, fiziologică, psihică şi subtilă asupra organelor şi structurilor fiinţei:

 • Rāsul provoacă eliberarea de endorfine
Endorfinele sunt hormoni secretaţi de hipotalamus care posedă o structură chimică analoagă cu cea a morfinei şi au efectul de a creşte buna dispoziţie şi de a induce starea de plăcere, alinānd durerea şi īmbunătăţind considerabil starea sufletească. Rāsul măreşte īntr-o manieră fenomenală producţia lor.
 • Rāsul stimulează durabil sistemul nervos parasimpatic
Sistemul nervos parasimpatic are o acţiune de īncetinire a ritmului cardiac, de diminuare a tensiunii arteriale, de reglare a digestiei, de ameliorare a funcţiei respiratorii şi de control al funcţiilor genitale. Stimulānd funcţionarea parasimpaticului, rāsul provoacă o reducere notabilă a efectelor stresului.
 • Rāsul este un stimulator psihic
Rāsul ridică o barieră a optimismului īmpotriva micilor depresii ale vieţii cotidiene. El acţionează īmpotriva toxinelor psihice şi stimulează funcţiile intelectuale.
 • Rāsul acţionează asupra sistemului muscular
Numeroşi muşchi sunt puşi īn mişcare īn timpul rāsului, iar unele persoane sunt literalmente zguduite de o izbucnire īn hohote de rās.

Ori, chiar dacă avem uneori tendinţa de a uita acest fapt, exerciţiul muscular activează toate funcţiile noastre vitale, o clasă de boli fiind tocmai rezultatul direct al lenei şi inactivităţii fizice. Un minim de exerciţiu fizic este indispensabil: plimbarea de exemplu este o modalitate simplă de a dinamiza corpul şi de a-l īntreţine.

Rāsul este el īnsuşi un exerciţiu muscular, totodată uşor şi cu efecte profunde, un veritabil „masaj intern“ ale cărui rezultate sunt comparabile cu ale oricărui exerciţiu tradiţional bine efectuat. Īn plus, este mai uşor de practicat şi mai plăcut pentru toţi aceia cărora sportul le repugnă.
 • Rāsul este un excelent exerciţiu respirator
Exerciţiile care acţionează asupra musculaturii şi respiraţiei sunt strāns corelate, bună parte din beneficiile mişcării īn aer liber şi cu atāt mai mult ale practicii posturilor corporale (asanas) şi ale tehnicilor respiratorii (pranayama) yoghine fiind legate de mai buna oxigenare a celulelor organismului.

Respiraţia este unul din pilonii sănătăţii şi putem ameliora sau chiar vindeca numeroase afecţiuni pur şi simplu reīnvăţānd să respirăm, căci mulţi dintre noi respiră defectuos, lăsānd deschisă poarta bolilor de tot felul.

Prin dinamizarea muşchilor abdominali şi toracici, rāsul provoacă un salutar masaj al viscerelor şi o purificare a organismului şi a īntregii fiinţe, graţie unui aport crescut de oxigen.

Norman Cousins, un caz de miraculoasă vindecare prin terapia rāsului

Īn august 1964, Norman Cousins, un jurnalist american, este lovit de o teribilă maladie a colagenului, spondilartrita anchilozantă. Medicii īi dau doar unu la sută şanse de vindecare!

Cu acordul şi sprijinul unui medic cu spiritul mai deschis, William Hitzig, Norman Cousins refuză să se resemneze şi hotărăşte să abandoneze medicaţia şi terapia clasic㠖 i se administrau 26 de tablete īn fiecare zi! – şi să recurgă din toate puterile la cultivarea sugestiei şi emoţiilor pozitive, īn speranţa că ele vor stimula şi reface complet sistemul său imunitar.

Īn paralel, citind īn presa medicală că o oxigenare insuficientă contribuie la distrugerea colagenului, īn vreme ce vitamina C favorizează oxigenarea sangvină, el a īnceput imediat să ia doze masive de vitamina C. Convins de virtuţile terapeutice ale rāsului, Norman părăseşte spitalul, instalāndu-se īntr-o cameră de hotel unde īşi proiectează şi vizionează cele mai bune filme comice.


Iată ce a mărturisit el: „Ideea a funcţionat. Am descoperit cu bucurie că zece minute de rās pe rupte aveau un efect anesteziant, īmi calmau durerile şi īmi procurau cel puţin două ore de somn odihnitor. Cānd efectul calmant al rāsului īnceta, porneam din nou proiectorul video şi adesea puteam să īnlătur durerile pentru īncă o perioadă… Era sau nu ştiinţific să gāndesc că rāsul – şi orice emoţie pozitivă īn general – are un efect benefic asupra chimismului corporal? Dacă rāsul ar fi avut realmente un efect salutar asupra proceselor fiziologice şi asupra fiinţei mele īn general, trebuia atunci fără īndoială, teoretic cel puţin, să-mi īntărească puterea de a combate inflamaţia de care sufeream. Am efectuat prin urmare măsurători asupra vitezei de sedimentare imediat īnainte şi la cāteva ore după accesele mele de rās nebun. De fiecare dată, apărea o cădere de cinci puncte care, chiar dacă nu reprezenta īn sine o scădere apreciabilă, persista şi devenea cumulativă. Descoperind un fundament fiziologic pentru ideea că rāsul este un excelent remediu pentru sănătate, am fost copleşit de bucurie.“

Īn final, Norman Cousins a putut să-şi reia slujba cu normă īntreagă la „Saturday Review“. El a murit īn 1990, la 26 de ani după ce a fost „condamnat“ de medici…


Indicaţiile terapeutice ale rāsului


Rāsul procură īntotdeauna o senzaţie de bunăstare general㠖 atāt la nivel fizic cāt şi la nivel psihic – şi numeroase tulburări de sănătate datorate modului nostru defectuos de viaţă pot fi astfel vindecate de o manieră cu totul agreabilă. Desigur, o astfel de terapie nu substituie, ci completează tratamentele clasice.
 • Oboseala
Oboseala este flagelul secolului nostru. Din zece bolnavi care consultă un medic, opt se plāng că sunt epuizaţi nervos, fără a se putea evidenţia vreo cauză organică.

Pentru a lupta īmpotriva oboselii, repausul complet se revelează prea puţin eficace, iar tratamentele de eliminare a oboselii au adesea doar o acţiune temporară. Ajutānd pacientul să-şi stăpānească stresul, incitāndu-l să practice un exerciţiu terapeutic potrivit se dovedeşte īntotdeauna mult mai benefic.

După cum am văzut, rāsul produce cel puţin aceleaşi rezultate ca şi exerciţiul fizic şi astfel permite atenuarea sau chiar eliminarea simptomelor asteniei psiho-fizice.
 • Astmul
Īntr-un mod asemănător tusei, dar infinit mai plăcut, rāsul curăţă şi eliberează căile aeriene superioare, acţionānd eficace īn domeniul patologiei bronhice şi pulmonare.

Astmul este martorul unei īngustări a calibrului bronhiilor, cel mai adesea ca reacţie la o alergie. Īn timpul crizei, sistemul simpatic predomină, dar rāsul ajunge să-i īmpiedice acţiunea activānd la rāndul său sistemul parasimpatic, care provoacă de la intrarea sa īn funcţiune o relaxare a musculaturii netede a bronhiilor. Astfel, multe crize de astm cedează ca prin farmec īn faţa unui acces nebun (dar complet sănătos) de rās.
 • Constipaţia
Această afecţiune cu aparenţă benignă poate conduce pe termen lung la grave probleme: epuizare fizică, tulburări hepatice, dureri de cap, probleme cutanate, iritabilitate, scăderea randamentului intelectual, depresie…

Utilizarea prelungită a laxativelor poate cauza dependenţă, conducānd chiar la constipaţie cronică. Provocānd un masaj profund al tubului digestiv, rāsul intervine ca unul dintre cele mai bune mijloace puse de natură la dispoziţia noastră pentru a lupta īmpotriva constipaţiei.

Īn plus, rāsul creşte secreţia salivei şi a sucurilor digestive, favorizānd contracţiile stomacale şi intestinale. Bolul alimentar fiind mai uniform şi mai complet digerat, vitaminele şi mineralele sunt mai bine asimilate.
 • Spasmofilia
Atāt de frecventă şi de descurajantă, această boală se caracterizează printr-o tendinţă de manifestare a spasmelor musculare şi viscerale datorată unei excitabilităţi nervoase şi musculare anormale. Cauzele sale profunde sunt legate de o predispoziţie naturală şi un factor declanşant, acesta fiind cel mai adesea stresul.

Rāsul este el īnsuşi un spasm, dar unul eliberator şi tonifiant. Pentru a combate spasmofilia, rāsul intervine la două niveluri:

1. El provoacă o „furtună biochimic㓠binefăcătoare īn zonele cerebrale care sunt conexe cu controlul emoţiilor, conducānd la sublimarea anxietăţii.

2. Simultan, rāsul antrenează o relaxare – la nivel cardiac, muscular şi vascular – care va contracara excitabilitatea neuromusculară.
 • Insomnia
Dacă suferiţi de insomnie, veţi avea poate plăcuta surpriză să trăiţi o noapte de somn odihnitor după o seară īn care v-aţi distrat foarte bine. Nu se ascunde nici un mister aici: după o seară petrecută rāzānd, tensiunile dumneavoastră lăuntrice au dispărut şi sistemul dumneavoastră muscular este perfect destins. Veţi intra rapid īntr-un somn profund şi de durată.

Astfel, se recomandă tuturor celor care suferă de insomnie şi obişnuiesc să-şi petreacă seara īn faţa televizorului să-şi aleagă cu mare grijă emisiunile.
 • Problemele cardio-vasculare
Aceste probleme sunt adesea grave şi necesită intervenţia medicului.

Anumite tulburări din sfera cardio-vasculară īşi au originea īn leziuni clar localizate, dar uneori nici o cauză organică nu poate fi decelată şi se vorbeşte atunci de tulburări „funcţionale“. Cel mai adesea, manifestările sunt dureroase, iar stresul joacă o dată īn plus rolul personajului negativ.

Pentru toate aceste tulburări funcţionale, acţiunea preventivă şi curativă a rāsului este foarte folositoare. Īntr-adevăr, rāsul „scutur㓠īn mod benefic sistemul neuro-vegetativ şi īntreaga sferă cardio-vasculară. La īnceput, respiraţia şi ritmul cardiac se accelerează, dar curānd sistemul parasimpatic preia controlul : muşchii se relaxează, tensiunea arterială diminuează, iar inima īncetineşte ritmul.

Pe de altă parte, rāsul intervine eficace īn metabolismul colesterolului graţie stimulării activităţii hepatice şi creşterii schimburilor pulmonare, două mecanisme care contribuie la scăderea procentului de grăsimi sangvine.
 • Durerea
Durerile legate de cauze psihosomatice – precum migrenele, colicile sau durerile musculare – pot din plin profita de efectele curative ale rāsului. Aceasta va conduce eventual la suprimarea – cu acordul medicului – a medicaţiei antialgice, care īn cele mai multe cazuri prezintă neplăcute efecte secundare.

Pentru a anestezia durerea, rāsul acţionează īn principal pe trei căi:

– prin deturnarea atenţiei. Rāzānd, uităm de durere, care drept urmare nu-şi mai regăseşte decāt rareori intensitatea de la īnceput.

– rāsul creşte secreţia de endorfine, aceste substanţe care alină durerea.

– rāsul acţionează asupra tensiunilor musculare. Numeroase dureri sunt legate de o prea intensă contracţie musculară. Aici din nou, graţie rāsului, sistemul parasimpatic intervine şi relaxează muşchii īn cauză.
 • Ridurile
Īn enorma panoplie a mijloacelor de luptă īmpotriva ridurilor, rāsul deţine un loc privilegiat. Pentru medicul Rubinstein, rāsul „operează un veritabil masaj al trăsăturilor feţei, contribuind la menţinerea frumuseţii şi supleţii şi tonusului acesteia şi luptānd astfel īmpotriva «buhăirii» feţei. Strălucirea privirii poate fi īn acest mod repusă īn valoare, odată cu bucuria de a trăi“.
 • Longevitatea
Astăzi pare bine stabilit că există strānse relaţii īntre simţul umorului şi longevitate. Īntr-adevăr, dacă socotim faptul că stresul este principalul responsabil de īmbătrānirea prematură, ce antidot mai bun am putea găsi?

La 21 februarie 1995, Jeanne Calment īşi sărbătorea a 120-a aniversare. Şi chiar dacă gerontologii n-au reuşit īncă să pătrundă secretele extraordinarei sale longevităţi, ei au fost īn schimb cu toţii izbiţi de inalterabilul său simţ al umorului. I se atribuie această vorbă de duh, pe care ar fi rostit-o după cea de-a 110-a aniversare: „Am un singur rid… dar chiar şi pe acesta īl călăresc!“.

Sursa: ecolife.ro

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.