CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Ghid terapeutic » Ghid terapeutic - litera H

Hipertensiune arteriala


Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor arterelor atunci cand inima bate (tensiune arteriala sistolica) si atunci cand inima se odihneste (tensiune arteriala diastolica). Se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg).

Tensiunea arteriala (TA) crescuta sau hipertensiunea arteriala sistemica (HTA) inseamna cresterea presiunii in arterele sistemice. Arterele sunt vasele care transporta sangele de la pompa cardiaca la toate tesuturile si organele corpului uman, fara de care acestea nu pot primi oxigenul si nutrientii necesari pentru a-si desfasura activitatea. In lipsa acestei presiuni in artere nu ar fi posibila circulatia sangelui in organism, dar o crestere excesiva a sa este defavorabila.

Hipertensiune nu inseamna tensiune emotionala excesiva, desi stresul poate creste temporar tensiunea arteriala.

Desigur, descoperirea unei tensiuni crescute nu indica numaidecat o hipertensiune arteriala permanenta (HTA); unele cresteri pot fi trecatoare datorita unei emotivitati mai mari. Diagnosticul de HTA trebuie confirmat numai daca dupa 3-4 reexaminari succesive se gasesc aceleasi valori crescute in repaus.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

In prezent se considera ca TA optima este sub 120/80 mmHg. Se accepta ca valori normale si cele situate intre 120/80 mmHg si 139/89 mmHg.

Daca TA este 140/90 mmHg sau mai mult, se considera hipertensiune arteriala.

Valorile TA se pot schimba de la un minut la altul, cu modificarea posturii, efortul sau somnul.

Tensiunea arteriala sistolica, care este primul numar, reprezinta presiunea din artere cand cordul se contracta si pompeaza sange in artere; tensiunea arteriala diastolica, al doilea numar, reprezinta presiunea din artere in momentul in care cordul se relaxeaza, dupa contractie. In consecinta, aceasta din urma reflecta presiunea minima la care arterele sunt expuse. Frecventa cardiaca normala este 60-80/min, in conditii de repaus.

Hipertensiunea arteriala este de doua tipuri:

  • hipertensiune arteriala esentiala (a carei cauza nu se cunoaste, fiind si cea mai frecventa) si
  • hipertensiune arteriala secundara (care are cauza cunoscuta); aceasta din urma poate fi de cauza renala, endocrina, neurologica sau alte cauze variate.
Hipertensiunea arteriala este adesea diagnosticata in prezenta unor valori ale TA>140/90 mm Hg. Pacientii cu diabet zaharat (DZ) sau boala renala, care au o TA>130/80 mm Hg, trebuie considerati a avea un risc crescut si tratati corespunzator.

Dupa ritmul in care se desfasoara boala si dupa caracterul leziunilor la care se ajunge, se deosebesc doua tipuri in evolutia hipertensiunii arteriale:
  • hipertensiunea arteriala benigna, cu evolutie indelungata, lent progresiva, cu leziuni de arterioscleroza;
  • hipertensiunea arteriala maligna, cu evolutie scurta (1-3 ani), precipitata, accelerata, cu leziuni de arteriolonecroza acuta.

Factorii principali care determina declansarea hipertensiunii:

Ateroscleroza, obezitatea, stresul, sedentarismul, abuzul de sare si de grasimi animale, abuzul de tutun sau alcool etc.

Simptome:

Bolnavul cu hipertensiune poate avea dureri de cap, ameteli, zvacnituri la tample, insomnie, vajaituri in urechi, transpiratii, oboseala, uneori sangerari din nas, simptome nervoase. Pot aparea complicatii ale inimii (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, angina pectorala), ale creierului (hemoragie cerebrala) si rinichiului (scleroza cu insuficienta renala).


Consecintele hipertensiunii au rasunet in intreg organismul: cele mai importante efecte sunt cele asupra cordului, neurologice si renale. Deci, hipertensiunea arteriala este o afectiune in care tensiunea arteriala este cronic crescuta, in absenta tratamentului.

Tratamentul timpuriu si corect, cu medicamente/suplimente care scad tensiunea poate preveni din timp aparitia acestor complicatii. Este necesara prezentarea din timp la medic inca de la primele semne de boala, caci medicul este singurul in masura sa stabileasca cauzele bolii, natura ei si sa recomande tratamentul cel mai potrivit.

Bolnavul trebuie sa evite emotiile puternice, enervarea, stresul, conflictele, noptile pierdute, munca excesiva si incordata si sa renunte la factorii care determina agravarea bolii cum ar fi: excesul de grasimi si dulciuri, sare, cafea, ceai, tutun, alcool si orice bautura in cantitate mare si in timp scurt. El va opta pentru o viata linistita cu o alimentatie predominant lacto-vegetariana.Produse in legatura cu aceasta afectiune:


Olimpiq Stem X Cell

Flavin 7

Vitamina D

Trace Minerals


Articole in legatura cu aceasta afectiune:


Despre imbatranire si efectul reintineritor al flavonoidelor

Cand avem nevoie de Flavin 7?

Beti apa alcalina si ramaneti sanatosi si activi!

Trebuie schimbat stilul de viata al populatiei Romaniei!comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.