CONTACT: 0728 122951 / 0747 659799
Link-uri utile

HOME » Utile » Carti

Arta de a trăi - Cristian Constantin Turcanu

Arta de a trăi - ghid de īnţelepciune practică pentru o viaţă fericită

Sub denumirea de "arta de a trăi" am dezvoltat īncepānd cu anul 1994 o serie de proiecte care au avut drept scop optimizarea şi īnfrumuseţarea vieţii. Īmi doream īncă de mic să trăiesc īntr-o lume īn care oamenii să posede calităţile personajelor pozitive din cele mai frumoase poveşti. Nu mă gāndeam neapărat la oameni de tip superman, ci la acei oameni care sunt tot timpul frumoşi, inteligenţi, plini de dragoste şi bunătate, fericiţi.


Treptat, am ajuns să văd că īn realitate oamenii sunt extrem de fragili sufleteşte. Şi instinctiv am căutat soluţii.

Concluzia la care am ajuns după mulţi ani de căutări este că o viaţă cu adevărat fericită şi īmplinită nu poate avea loc īn afara preocupărilor de ordin spiritual. Atāt timp cāt spiritul este negat, neglijat sau pur şi simplu marginalizat, omul nu-şi poate găsi cu adevărat fericirea şi nici măcar omenia. Cele mai puternice surse de īnţelepciune şi fericire se află pe tărāmul spiritualităţii. Marea problemă constă īn faptul că īn vremurile noastre sistemele religioase sunt lipsite de eficienţă. Foarte puţini dintre cei peste 98% dintre romānii care declară că sunt credincioşi au cu adevărat o viaţă fericită şi īmplinită. S-a creat o prăpastie foarte adāncă īntre educaţia laică şi educaţia religioasă. Oamenii devin suspicioşi atunci cānd vine vorba de spiritualitate.

Orice om care aspiră la o viaţă mai bună trebuie să īnceapă cu exersarea corectă a acţiunilor fundamentale ale vieţii. Orice om respiră, gāndeşte, vorbeşte, mănāncă, doarme adică, orice om realizează o serie de acţiuni, indiferent de gradul său de evoluţie, de religia pe care o are, de educaţia pe care a primit-o. Cunoaşterea şi exersarea corectă zi de zi a acţiunilor fundamentale creează condiţiile necesare şi baza trainică pentru o viaţă fericită. Oricāt ai fi de ocupat, tot īţi faci timp pentru a mānca, pentru a vorbi, pentru a dormi etc. Este de ajuns să īmbunătăţeşti, să optimizezi aceste acţiuni fundamentale şi īntreaga viaţă se poate transforma īn bine.

Fără a fi o cale spirituală īn sine, "Arta de a trăi" poate fi abecedarul tuturor căilor spirituale şi baza unei educaţii cu adevărat sănătoase a omului zilelor noastre. Din punctul meu de vedere orice sistem educaţional ar trebui să includă īn programa sa ideile fundamentale pe care le-am prezentat īn acest ghid de īnţelepciune practică, pentru că este vorba de īnvăţarea şi perfecţionarea acţiunilor fundamentale ale vieţii.

Informaţia cuprinsă īn acest mic ghid de īnţelepciune practică este structurată īn şapte capitole, un cuvānt īnainte şi o introducere.

CUPRINS

Cuvīnt īnainte
Problematica fericirii

Capitolul I
Aspecte generale cu privire la arta de a trăi
    Generalităţi. Motivaţii pentru scrierea cărţii. Autoevaluarea – primul pas īn arta de a trăi. Duerea – sistemul perfect de avertizae. Puterea tămăduitoare a renunţării. Ce este arta de a trăi?

Capitolul II
Există o artă de a trăi?
    Transformarea continuă. Analiză comparativă īntre pictură şi arta de a trăi. Neajunsurile analogiei dintre pictură şi arta de a trăi. Necesitatea unui ideal, ţel sau scop īn viaţă. Voinţa se bazează pe motivaţie. Strategii de abordare a idealurilor īnalte. Dincolo de valoarea unui scop se află autenticitatea lui. Scopul autentic se bazează pe cunoaştere. Talentul īn arta de a trăi īnseamnă īnţelepciune. Unitatea de măsură a vieţii. Ce īnseamnă a conştientiza o durată temporală. Aşteptarea este un timp fără viaţă. Ruperea de ritm īn curgerea vieţii.

Capitolul III
Cunoaşterea de sine

Capitolul IV
Acţiunile fundamentale ale omului
    Introducere. A fi. A respira. A gāndi. A vorbi. A dărui. A crede. A iubi. A face dragoste. A rāde. A plānge. A ierta. A īnvăţa. A asculta. A munci. A mānca. A dormi. A visa. A consacra. A te ruga. A medita. A binecuvānta.

Capitolul V
Legi şi principii fundamentale
    Introducere. Generalităţi. Decalogul. Yama şi Niyama. Principiul corespondenţei microcosmos-macrocosmos. Legea rezonanţei. Legea unicităţii. Legea iubirii. Legea iertării. Legea armoniei universale sau a datoriei. Legea cauzalităţii universale. Legea ciclicităţii. Bioritmul – corolar la legea ciclicităţii. Legea entropiei. Legea reciprocităţii.

Capitolul VI
Cunoaşterea de sine prin cele cinci simţuri
    Mirosul. Gustul. Văzul. Pipăitul. Auzul

Capitolul VII
Concluzii sau perspectiva unei viziuni lărgite

Să aveţi o viaţă frumoasă!

Autorul - Cristian Constantin Turcanu

comentarii Adauga un comentariu
Scrie comentariul in casuta de mai jos:

Numele tau (optional)

Optional, ai posibilitatea sa atasezi maxim cinci fisiere la acest comentariu (format: .doc, .xls, .pdf, .jpg, .png, .gif, .bmp):
1.
2.
3.
4.
5.